Zodra de zomer aantreedt is er kans op lange periodes van hete dagen. Hoewel de zomer nu nog op zich laat wachten, willen we u toch informeren over het nationale hitteplan om gezondheidsproblemen te voorkomen door warm weer.
Weet wat u moet doen als het warm wordt!
Bij warm weer lopen vooral ouderen, jonge kinderen, mensen met een chronische ziekte en mensen met overgewicht risico: op ademhalingsproblemen, duizeligheid en jeuk, maar ook op levensbedreigende aandoeningen. Daarom stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – met advies van het KNMI – het Nationaal Hitteplan op. Via de volgende link kunt u meer informatie vinden over het Nationaal Hitteplan.
Tips bij warm weer:
Drink voldoende; Drink water, thee of koffie, minstens 2 liter per dag. Ook als u geen dorst heeft. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
Houd uzelf koel; Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Bescherm uzelf tegen de zon door hoed of pet en lichte kleding.
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche Houd uw woning koel; Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
Zorg voor elkaar; Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.
Tip: Ga een keer extra langs of bel ze en vraag wat u kunt doen.
Medicatie bij warm weer:
Wanneer de temperatuur erg hoog is, is de kans op klachten of uitdroging bij gebruik van bepaalde medicijnen hoger dan wanneer u deze medicijnen niet gebruikt. Het is daarom erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Soms is stoppen of halveren van medicatie nodig. Dit geldt met name voor kwetsbare ouderen, patiënten die worden behandeld voor hoge bloeddruk, diabetes, hartfalen en/of een verminderde nierfunctie. Uw huisarts of apotheker kan u hier meer informatie over geven.
Klik op de volgende linkjes voor meer informatie: