Toestemming voor dossierinzage

Stel, u heeft medische hulp nodig als onze praktijk gesloten is. U belt dan de huisartsen-spoedpost, maar zij kunnen uw medisch dossier niet inzien. Dat is niet handig, toch? Om dit te voorkomen is het belangrijk om vooraf uw toestemming te regelen. Nú. Voor uw eigen veiligheid. 

Waarom is uw toestemming nodig? Dat zit zo. Uw huisarts en uw apotheek houden elk een eigen medisch dossier van u bij. Hierin staan gegevens over uw klachten, ziektes, allergieën en medicijnen. Deze informatie is erg belangrijk voor een juiste behandeling en nieuwe medicatie, zeker in het geval van spoed. Maar volgens de wet mogen deze gegevens alleen worden gedeeld als uw toestemming staat geregistreerd. Daarom vragen we u: regel dat nú. Voor veilige, goede en snelle zorg.   

Wie zien uw gegevens? 
Door uw toestemming kunnen uw huisarts en uw apotheek elkaars dossiers inzien. Zij krijgen dan een samenvatting met de belangrijkste gegevens over u. Als het nodig is voor uw behandeling, kunnen ook andere bevoegde artsen toegang krijgen, zoals de huisartsen-spoedpost. Dit gebeurt via een speciaal beveiligd netwerk, het Landelijk Schakelpunt. Uw medische gegevens worden er niet opgeslagen maar tijdelijk beschikbaar gemaakt, alleen als dat nodig is voor een behandeling.

Wat is verder belangrijk?

  • hoeft maar één keer toestemming te geven, maar apart voor uw huisarts en apart voor uw apotheek. Dit kan wel op hetzelfde formulier. Komt u bij meer apotheken, ook in het ziekenhuis bijvoorbeeld, regel daar dan ook uw toestemming.
  • Voor uw minderjarige kinderen geeft u als ouder ook toestemming. 

Hoe geeft u toestemming? 
U kunt twee manieren uw toestemming laten registreren:  

  • Geef uw huisartsenpraktijk en uw apotheek een ingevuld toestemmingsformulier. Of stuur het op. U kunt aan de balie een formulier vragen. 
  • Regel het online, op de website www.volgjezorg.nl (https://www.volgjezorg.nl/toestemming). Log met uw DigiD in bij uw ‘persoonlijke omgeving’, ga naar Toestemmingen en volg de instructies. 

Zelf te volgen 
Als u niet meer weet of u al toestemming gaf, kunt u dit controleren op de website www.volgjezorg.nl, in uw ‘persoonlijke omgeving’. Daar kunt u ook zien of uw medische informatie is gedeeld, met welke zorgverlener en welke informatie dat was.  

Wacht niet langer
Voorkom problemen en regel het nú. Zo is op elk moment de nodige informatie beschikbaar. Voor uw eigen veiligheid.  
Nog vragen? Uitgebreide informatie vindt u op de website www.volgjezorg.nl. Of stel uw vraag gerust aan onze assistente.