December 2022

De dagen worden korter…

De dagen worden korter, het is al lekker koud, het einde van 2022 nadert. Een mooi moment voor een laatste nieuwsbrief van dit jaar. We zijn ondertussen ruim een jaar onderweg onder de naam De Groene Kernen en de nieuwe maatschap. We hebben een mooi en intensief jaar achter de rug waarin we veel innovaties hebben toegepast en elkaar goed hebben leren kennen. Ook op de nieuwe locatie in Groenekan, de Boskapel aan de Grothelaan 1a, zijn we na ruim een jaar fijn geïnstalleerd en gewend.

In 2023 zal onze vaste assistente Liza met zwangerschapsverlof gaan en een nieuwe doktersassistente gaat ingewerkt worden. Daarnaast zal assistente Maria een uitdaging aangaan buiten de zorg. We wensen ze allebei een fijne tijd en veel geluk! We houden u graag van de ontwikkelingen op de hoogte via de komende nieuwsbrieven, de website en het wachtkamerscherm in de huisartsenpraktijk.

In deze nieuwsbrief kunt u verder lezen over uw online dossier, de griepprik en vitamine D.

Als laatste wensen wij u allemaal een heel gezond en gelukkig 2023! In het nieuwe jaar staan we weer graag voor u klaar!

Vrolijke kerstgroet van het hele team van De Groene Kernen

Digitaal uw dossier inzien

Veel van uw zorgzaken kunt u gemakkelijk zelf online regelen. Dit kan met de “Zorg 4 de Bilt” app en via onze website.

Zo kunt u online herhaalrecepten aanvragen, vragen stellen, afspraken plannen en altijd uw medische gegevens inzien. Thuis of onderweg, wanneer het u uitkomt. Ga naar onze website voor meer informatie of download de Zorg4debilt app. Wilt u meer inhoudelijke informatie betreft het online inzien van uw dossier? Bezoek deze website.

Griepprikken

Griep (influenza) is een infectieziekte die elk jaar terugkomt. Het is seizoensgebonden en komt meestal voor tijdens de winter, het “griepseizoen. Meestal is er een piek rond januari en februari. Wanneer u in aanmerking komt voor de griepprik bent u wellicht begin november bij ons in de praktijk geweest voor de vaccinatie. De griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus. De griepprik beschermt u ongeveer een half jaar tegen griep. 

Als u in aanmerking komt voor de griepprik maar u deze nog niet heeft gehad, bent u hiervoor alsnog van harte uitgenodigd. U kunt via de assistente (0346-281201) een afspraak inplannen. De griepprik is gratis.  Wilt u meer informatie over de griepprik of nagaan of u in aanmerking komt? Bezoek deze website.

Vitamine D

Donkere dagen, kaarsjes en meer binnen, allemaal heel knus natuurlijk. Maar het betekent ook minder daglicht en dus vitamine D. Denkt u aan voldoende buitenzijn en vitamine D? Voor vrouwen met een lichte huid is het vanaf 50 jaar geadviseerd om extra vitamine D te slikken en voor mannen vanaf 70 jaar. Maar ook mensen met een getinte huid en zwangere vrouwen kunnen soms extra Vitamine D gebruiken. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden en groei. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. 

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. 15-30 minuten per dag buiten is meestal al voldoende. Vitamine D zit ook in voeding: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Kijk hier of u extra Vitamine D nodig heeft. Vitamine D is verkrijgbaar bij de drogisterij of uw apotheek. Klik hier voor meer informatie.