Bloeddonor worden – heeft u even? 

Een uurtje van uw tijd. Een paar keer per jaar. Daar redt u letterlijk levens mee, als bloeddonor. Juist nu zijn meer donoren nodig, hárd nodig. 

Om levens te redden is vaak bloed nodig. Zoals bij kanker, verkeersongelukken, gecompliceerde operaties en bevallingen en voor de ontwikkeling van medicijnen. Maar in onze regio is een tekort aan bloeddonoren ontstaan. Daarom doen wij deze oproep: Bent u nog geen donor? Meldt u dan aan, alstublieft. U doet het voor anderen, en anderen voor u. Iedereen tussen 18 en 65 jaar oud kan zich aanmelden. 

Hoe word je donor
In Nederland zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening. U meldt u aan op hun website. Daar vult u een korte vragenlijst in en kiest zelf de locatie en tijd voor een eerste afspraak. Voor De Bilt is de Uithof (UMC) de dichtstbijzijnde plek. Maar u kunt ook een andere plaats kiezen, bijvoorbeeld dichtbij uw werk. 

Veiligheid voorop
Uw eerste afspraak is een gezondheidscheck. De arts onderzoekt of doneren veilig kan, voor u en voor de ontvanger. De uitslag hoort u binnen twee weken. Als die goed is, bent u officieel donor. Daarna ontvangt u een brief of e-mail met een datumvoorstel voor de eerste keer bloed geven. U kunt de voorgestelde datum altijd verzetten. Hoe vaak u een oproep krijgt, hangt af van uw bloedgroep en hoeveel nodig is. Vrouwen mogen 3 keer per jaar doneren, mannen maximaal 5 keer. Als u eenmaal donor bent, kunt u dat blijven tot u 80 jaar wordt.   

Hoe werkt het bloed geven 
Elke keer dat u komt, beantwoordt u opnieuw een paar medische vragen. Verder wordt altijd uw bloeddruk en het hb-gehalte (rode bloedcellen) gecontroleerd. Daarna geeft u vanuit een comfortabele stoel in ongeveer 10 minuten een veilige hoeveelheid bloed. Na afloop eet en drinkt u iets in het donorcafé. En bent u voor gemiddeld drie mensen van levensbelang geweest.

Meteen maar aanmelden? Klik hier op www.sanquin.nl