De griepprik – waarom ook alweer

Begin november staan we klaar 

Elk jaar krijgt 1 op de 10 mensen griep. Voor sommige mensen is de ziekte gevaarlijk. Voor hen is er de gratis griepprik die de risico’s flink verkleint. Is de prik ook verstandig voor u? En kan het eigenlijk wel samen met andere vaccinaties? 

Uw huisartspraktijk staat weer klaar voor de jaarlijkse griepprik. Het is de beste bescherming voor mensen die bij griep meer risico lopen. Zoals op longontsteking en hartproblemen, die ook tot sterfte kunnen leiden. De griepprik maakt de kans op besmetting 40% kleiner. En wie toch griep krijgt wordt meestal minder ziek. Elk jaar is een nieuwe prik nodig, omdat de vorige is uitgewerkt en ook omdat het griepvirus steeds verandert. 

Voor wie
Mensen ouder dan 60 jaar lopen een groter risico. Dat geldt ook voor wie long-, hart- of nierklachten heeft. Maar ook bijvoorbeeld bij diabetes of minder weerstand is vaccinatie verstandig. Medewerkers in de zorg en het onderwijs krijgen de griepprik om hun patiënten en leerlingen te beschermen en ziekteverzuim te voorkomen. 

Samen met andere vaccinaties?
Haalt u ook een corona-vaccinatie, of krijgt u ook een pneumokokken-vaccinatie? Dat is geen enkel probleem. Het kan geen kwaad om tegelijk of in korte tijd vaccinaties te krijgen voor verschillende ziektes. De vaccinaties werken heel verschillend en versterken of verzwakken elkaar niet. 

Uitnodiging door uw brievenbus
Als u in aanmerking komt voor de griepprik, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts. Kreeg u vorig jaar geen uitnodiging, bent u jonger dan 60 én denkt u dit jaar wel meer risico te lopen? Overleg dan zo spoedig mogelijk met uw huisarts. Heeft u vóór 20 oktober nog geen uitnodiging ontvangen, maar denkt u wel in aanmerking te komen?  Dan horen wij dit graag snel van u.  

Sinds vorig jaar komen ook gezonde zwangere vrouwen vanaf 22 weken, mensen met veel overgewicht of mensen met blijvende longschade door corona in aanmerking; zij kunnen zelf contact opnemen met hun huisarts. Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doen?     


Begin november in Groenekan en Westbroek
Wij verzorgen begin november de griepvaccinatie in de praktijken in Groenekan en Westbroek. In uw schriftelijke uitnodiging staat de datum, plaats en de voor u gereserveerde tijd. Bent u geboren tussen 1953 en 1956 dan ontvangt u naast de uitnodiging voor de griepprik ook een uitnodiging tegen de pneumokokken. Deze vaccinatie wordt gelijktijdig toegediend met de griepprik. 

Nog vragen over de griepprik? 
Meer informatie vindt u bij de uitnodigingsbrief. Verder is op elke priklocatie een arts aanwezig bij wie u met korte vragen terecht kunt. Of kijkt u op de websites:
https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/griepprik-veelgestelde-vragen
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vaccinaties/vraag-en-antwoord/is-een-griepprik-nuttig

De uitnodiging voor de corona-vaccinatie loopt via de GGD (niet via uw huisarts). Kijkt u daarvoor op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/herhaalprik of bel naar 0800-7070.